Explosie van fruitvliegjes op komst

Utrecht, 24 juli 2004

Het aantal huis- en fruitvliegen neemt volgende week explosief toe. Het warme vochtige weer zorgt ervoor dat vliegeneitjes twee keer sneller uitkomen dan normaal.

Daarbij heeft de omslag van koud naar warm weer deze week geleid tot een geboortegolf van vliegen, zegt de Utrechtse biologe Gerdien de Jong. "Deze vrouwenvliegfen zijn nu de eitjes aan het leggen die volgende week uitkomen. " Er komt een enorm aantal jonge vliegen bij, waarschuwt Gerdien. "Een vlieg leeft ongeveer anderhalve week en in die tijd legt zij 70 tot 100 eitjes. Dus reken maar uit." Vooral in en om het huis veroorzaken de vliegen overlast.

De jong: "de GFT-bak wordt in veel plaatsen om de veertien dagen geleegd. Dit is langer dan de populatietijd: in die periode circelen er al zeker twee generaties fruitvliegjes in en om de afvalbak." Daarom geven afdelingen Ongediertebestrijding van gemeenten bij ovrlast van huis- en fruitvliegen het advies om de afvalbakken op tijd te legen en de deksel zoveel mogelijk dicht te houden.

Om vliegen uit de huiskamer te houden wordt ook aangeraden om met strips kieren te dichten, horren voor ramen te plaatsen of met een spuitbus de vliegen te lijf te gaan. Wespen veroorzaken ook deze zomer weer voor overlast. Het lekker warme weer zorgt er voor dat de wespen er weer aardig op los vliegen. Biologe de Jong zegt dat het warme weer uit uitkeomen van de wespeneieren bespoedigt, maar van een explosie is nu geen sprake. Er is maar één wesp die eieren kan leggen en dat is de koningin.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.