Gemeenteraad wil weer waarnemend burgemeester

Rijnwoude, 26 november 2003

Dinsdag 25 november is door de fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad overleg gevoerd met Commissaris van de Koniging Franssen. Woordvoerder Kees van Velzen heeft in een interview voor Radio Rijnwoude aangegeven dat is verzocht om opnieuw een waarnemend burgemeester aan te stellen.

Volgens Kees van Velzen is het niet zinvol om op dit moment een 'echte' burgemeester aan te stellen. Op 1 maart 2004 vertrekt waarnemend burgemeester Westra. Op dat moment wordt ook duidelijk hoe het verder zal gaan met herindeling van de gemeenten in de Rijnstreek. De procedure rond het aanstellen van een 'echte' burgemeester neemt teveel tijd in beslag. Rijnwoude zou dan net in een moeilijke periode zonder burgemeester zitten.

Rijnwoude wil het liefst zelfstandig blijven, maar dat lijkt geen haalbare kaart. Als er toch een herindeling moet komen, dan wil Rijnwoude samengaan met Boskoop en Zoeterwoude. Boskoop heeft al aangegeven wel wat te zien in een samengaan met Rijnwoude. Zoeterwoude ziet voorlopig meer in intensieve samenwerking (maar geen samenvoegen) met de Leidse regio. Als ook Zoeterwoude moet opgaan in een grotere gemeente, dan is de verwachting dat ook deze gemeente zal kiezen voor Rijnwoude en Boskoop.

Een optie is ook nog dat Waddinxveen zich bij Rijnwoude, Boskoop en Zoeterwoude zou kunnen aansluiten. Minder waarschijnlijk, maar niet uitgesloten, wordt de mogelijkheid dat Rijnwoude wordt samengevoegd met Alphen a/d Rijn.

Kees van Velzen gaf ook nog aan dat de partijen in de raad een profiel hebben gemaakt voor de nieuwe waarnemend burgemeester. Binnenkort wordt een reactie van de provincie verwacht.

Bron: Radio Rijnwoude