Hortus verwacht bloei reuzenaronskelk

Regio, 13 juni 2003

De Hortus Botanicus in Leiden verwacht zeer binnenkort de bloei van de reuzenaronskelk Amorphophallus titanum. Alle tekenen zijn er dat het óf zondagavond 15 juni of maandagavond 16 juni zo ver is. In totaal duurt de bloei twee dagen.

Het openen van de bloeiwijze gebeurt meestal in de middag. Het schutblad om de geurkolf ontvouwt zich dan. Met de voor insecten heerlijke aasgeur lokt de reuzenaronskelk zijn bestuivers aan. De insecten vliegen de bloeiwijze in en worden tussen de tentakeltjes van de vrouwelijke bloemen een tijdje vastgehouden. Zijn deze uitgebloeid dan openen de mannelijke bloemen zich en laten stuifmeel los wat op de vliegen terechtkomt. In totaal duurt de bloei twee dagen (een avond/nacht, een dag en een avond/nacht). Om alles goed mee te kunnen maken zal de Hortus op de avond van de bloei langer open zijn tot 23 uur. Tijdens de avondopenstelling zullen medewerkers van de Hortus toelichting geven bij de reuzenaronskelk.