Discussie over normen en waarden verdeelt Raad

Rijnwoude, 29 mei 2003

Afgelopen woensdag heeft de gemeenteraad op initiatief van de fractie van de SGP/CU een discussie gehouden over normen en waarden, en de rol van de gemeente daarbij. Alle partijen waren het erover eens dat zo'n discussie zinvol is, maar ze hadden heel andere denkbeelden over de uitwerking daarvan.

Volgens de SGP/CU heeft de politiek geen normstellend vermogen meer. Er is een sfeer ontstaan van wederzijdse afwezigheid en onverschilligheid. De gemeente zou in gesprek moeten gaan met allerlei organisaties (scholen, kerken, sport) om te komen tot gezamenlijke normen en waarden.

De VVD en D66 vonden dat er wel een heel somber beeld werd geschetst. Ze zagen graag wat meer aandacht voor zaken die wel goed gaan in onze gemeente. Een gemeente als Rijnwoude heeft zeker niet de problemen van de grote steden.

Men was het er wel over eens dat door een steeds grotere individualisering van de maatschappij het lastiger is geworden om het eens te worden over gemeenschappelijk normen en waarden. Verder vroegen sommige raadsleden zich af of hier wel een taak lag voor de gemeente. In hun ogen zou het meer een taak moeten zijn voor ouders en andere opvoeders. Ook is het makkelijker te praten over normen en waarden als er grote problemen zijn.

Er is afgesproken dat het college van burgemeester en wethouders in het najaar met een plan komen hoe een discussie met de organisaties en inwoners zou kunnen worden vormgegeven.

Bron: Radio Rijnwoude