Provincie wil ruimte voor waterberging

Regio, 20 februari 2003

De provincie Zuid-Holland wil in de Rijnstreek veel extra ruimte maken voor water. Naast permanente waterbergingen voor droge perioden heeft de provincie ook polders op het oog die in tijden van wateroverlast blank gezet kunnen worden.

Dat blijkt uit het ontwerp voor het streekplan Zuid-Holland Oost. De Grote en Kleine Heilige Geestpolder ten noorden van het Braassemermeer komen volgens Zuid-Holland in aanmerking voor waterberging in geval van nood. Dat betekent dat bij extreme wateroverlast hier de dijken worden doorgestoken om te voorkomen dat elders overstromingen plaatsvinden. Ten zuiden van Hazerswoude Dorp wil de provincie waterbergingen aanleggen om de regio goed door droge periodes te loodsen. In de diepe Hazerswoudsche Droogmakerij moet ruimte worden gevonden voor zo'n waterberging om het watertekort in de polder aan te pakken.

Tenslotte rept het streekplan al van meer water in het toekomstige Bentwoud. Het bos moet zo worden ingericht dat overvloedige regenval niet direct hoeft te worden weggemalen.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.