'We zijn een omroep voor de hele gemeente'

Hazerswoude Rijndijk, 18 juli 2000

Na anderhalf jaar roepen dat het beter kan, nadert voor Radio Rijnwoude het uur van de waarheid. De nieuwe omroep heeft een zendmachtiging gekregen en moet bewijzen meer informatieve programma's te kunnen uitzenden dan Radio 91.6. 'Als omroep moet je aanwezig zijn in een gemeente. Radio 91.6 hebben we nooit gezien', aldus voorzitter J. Bethlehem van Radio Rijnwoude.

De dag nadat bekend werd dat het Commissariaat voor de Media de machtiging van Radio 91.6 aan Radio Rijnwoude had gegeven, kondigde de eerste aan naar de bestuursrechter in Rotterdam te stappen. Radio 91.6 denkt hard te kunnen maken dat het commissariaat een besluit heeft genomen op basis van oneigenlijke argumenten.

Bij Radio Rijnwoude laten ze hun overwinningsfeestje er niet door bederven. Bethlehem: "Het is spartelen wat die omroep doet. Wij zien de uitspraak met vertrouwen tegemoet. Het is vaker voorgekomen dat omroepen na een besluit naar de rechter zijn gestapt. Als ik goed ben geïnformeerd, heeft de klager het nog nooit gewonnen van het commissariaat."

De voorbereidingen voor de eerste uitzending gaan dan ook op volle snelheid door. De omroep hoopt dat ze nog dit jaar voor het eerst te beluisteren is. "We hebben nu zo'n veertig vrijwilligers in ons bestand. Dat moeten er vijftig worden om voldoende uitzendingen te kunnen maken", zegt Bethlehem. "De vrijwilligers die we nodig hebben zijn van diverse pluimage: jong en oud, met en zonder ervaring en uit verschillende kernen. We zijn daarom erg blij dat ook de leden van de programmaraad uit Hazerswoude Rijndijk, Hazerswoude Dorp, Koudekerk en Benthuizen komen."

Het bestuur is met de Rabobank in onderhandeling om in het bankgebouw naast het gemeentehuis een studio in te richten. "Dat zou een hele mooie locatie zijn. Dan zitten we in het machtscentrum", lacht Bethlehem. "Bovendien is de bank goed beveiligd en dat is een prettige gedachte met al de apparatuur die we gaan kopen."

Daarvoor is inmiddels 60.000 gulden vergaard. "Toch niet slecht, als je bedenkt dat we het hebben gekregen op basis van een idee", aldus secretaris L. Burlage. "Dat geeft aan dat veel mensen ons initiatief steunen. Nu we een machtiging hebben, hopen we meer donateurs te krijgen."

Volgens Bethlehem wordt op bescheiden schaal begonnen met uitzendingen. "We moeten realistisch zijn en niet denken dat we meteen heel de week kunnen vullen. Daarom beginnen we met een lang weekeinde. Voor de vrijdag denk ik aan een serviceprogramma voor ouderen, gevolgd door een nieuwsprogramma, interviews en een uitgaansprogramma. Zaterdag en zondag zullen vooral in het teken staan van sport. Het zal een soort Langs de Lijn worden, dat op Radio 1 wordt uitgezonden. Bij ons heet het Langs de Rijn."

Verder wil Radio Rijnwoude diverse groeperingen, zoals kerken en allochtonen, de gelegenheid bieden hun stem te laten horen. "En we gaan aandacht besteden aan de ontwikkelingen in het Groene Hart. Er zijn zo veel partijen die over dit gebied iets roepen, dat wij vinden dat je al die ideeën tegenover elkaar moet zetten om je een mening te kunnen vormen. Onze ondertitel luidt dan ook De Stem uit het Groene Hart. En we zullen aanwezig zijn bij evenementen in de gemeente, zoals Trekkertrek, de Rietveldse roeikampioenschappen en de braderieën."

In de uren dat Radio Rijnwoude nog geen eigen programma's biedt, wordt Radio West doorgegeven. Daar hebben we inmiddels een overeenkomst voor gesloten. En onze medewerkers gaan daar cursussen volgen", zegt de voorzitter. Bethlehem deed jarenlang ervaring op met lokale radio in Leiderdorp. Hij vervulde er bestuursfuncties en kroop later ook achter de microfoon. "Maar zoiets doe je toch het liefst in je eigen gemeente", zegt hij.

In Burlage, penningmeester W. van Polanen en enkele anderen vond hij bondgenoten. Bethlehem: "We hopen de communicatie tussen de kernen en tussen de gemeente en de burgers te bevorderen. Maar behalve dat idealisme, vinden we het ook gewoon erg leuk om radio te maken. En dat is het belangrijkste."

Bron: Rijn en Gouwe