Radio 916 stapt naar de rechter

Rijnwoude, 10 juli 2000

Het bestuur van de Stichting Omroep het Groene Hart van Holland stapt naar de bestuursrechter. Het bestuur is het niet eens met het besluit van het Commissariaat voor de Media om Radio 916 geen zendtijd meer te geven in Rijnwoude en Moerkapelle/Zevenhuizen.

Directeur R. Wedel van Wedel Communications, het bedrijf dat voor Radio 916 programma's maakt, is woedend over het besluit. "Het besluit was voor ons geen verrassing. Uit de manier waarop het Commissariaat voor de Media zich naar ons toe opstelde, konden we opmaken dat het in het nadeel van ons zou uitvallen. Wij zijn het er echter niet mee eens en kunnen tal van argumenten waarmee het commissariaat kwam, weerleggen."

Radio 916 zendt al sinds begin jaren negentig uit in Rijnwoude en Zevenhuizen/Moerkapelle. Eind 1998 kwam een nieuwe omroep, Radio Rijnwoude, met het verzoek om ook uit te mogen zenden in Rijnwoude. Er mag echter maar een lokale omroep in een gemeente actief zijn. Vele discussies volgden. Een poging van burgemeester Boelen om de twee te bewegen tot samenwerking mislukte. De gemeenteraad van Rijnwoude gaf het commissariaat uiteindelijk het advies om voor Radio 916 te kiezen. Tegen dat advies in, besloot het commissariaat vorige week de zendtijd aan Radio Rijnwoude toe te kennen.

Eén van de punten van kritiek van het commissariaat was dat Radio 916 te weinig informatieve programma's verzorgt. Wedel: "Wij hadden al het plan om naar een nieuwe programmering toe te groeien. Maar eerst wilden we zekerheid over onze toekomst." Wedel is het ook niet eens met het argument dat Radio 916 banden zou hebben met de commerciële zender Fresh 102. "De enige band die er is, is dat mijn bedrijf ook programma's maakt voor Fresh 102. Er is absoluut geen sprake van belangenverstrengeling. Deze constructie heeft het commissariaat bovendien zelf goedgekeurd."

Dat de Stichting Omroep het Groene Hart ook niet meer in Moerkapelle/Zevenhuizen mag uitzenden, berust volgens Wedel op het misverstand dat de omroep afstand van deze gemeente zou hebben gedaan. Dat is volgens Wedel echter niet het geval.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.