'Machtiging voor Radio Rijnwoude'

Rijnwoude, 11 februari 2000

Het Commissariaat voor de Media wil Radio Rijnwoude een complete zendmachtiging voor de komende vijf jaar geven. De nieuwe omroep mag programma's via de kabel en de ether uitzenden. Radio Rijnwoude neemt daarmee de plaats in van Radio 91.6.

Het voorstel is naar de twee omroepen en de gemeente Rijnwoude gestuurd. Die krijgen de kans te reageren. Als alle partijen er mee instemmen, wordt de machtiging definitief verstrekt. "Wij zijn hier uiteraard heel blij mee. Dit is precies wat we wilden", zegt secretaris L. Burlage van de Stichting Lokale Omroep Rijnwoude. P. Aalbers van Radio 91.6 is verbaasd over het standpunt van het commissariaat: "We waren nog in gesprek over samenwerking met Radio Rijnwoude en nu horen we ineens dit. We hebben een brief teruggeschreven waarin we om duidelijkheid vragen."

Het commissariaat gaat met dit voorstel in tegen het advies van de gemeenteraad. Een meerderheid van de fracties koos eind vorig jaar voor het verlengen van de machtiging van Radio 91.6 met vijf jaar. Rijnwoude is nieuw; met Radio 91.6 weten we wat we in huis hebben, was het belangrijkste argument. Een aantal partijen drong er bij de twee zenders op aan te zoeken naar een vorm van samenwerking.

De twee zenders strijden al bijna een jaar om de zendmachtiging voor Rijnwoude. Radio 91.6 heeft haar thuisbasis in Zoetermeer en is in een groot deel van de provincie via de ether te ontvangen. Op de kabel is de zender nu te beluisteren in Rijnwoude en Zevenhuizen/Moerkapelle. Radio Rijnwoude is een jong initiatief en de omroep afficheert zich als een publieke omroep, die meer informatie over Rijnwoude wil uitzenden dan Radio 91.6 nu doet.

Burgemeester Boelen nam het voortouw om de twee samen aan tafel te krijgen en te praten over samenwerking. Er werd een voorlopig plan uitgewerkt waarbij Radio Rijnwoude in het weekeinde via de kabel programma's zou uitzenden en Radio 91.6 op werkdagen. "Dat was voor onze achterban, sponsors en programmaraad, niet aanvaardbaar", zegt Burlage. "Het aantal mogelijke luisteraars wordt daarmee te zeer beperkt, omdat we via de kabel niet in de auto en op zolderkamers te ontvangen zijn."

Een alternatief waarbij Radio Rijnwoude in het weekeinde zowel via de kabel als de ether te ontvangen zou zijn, bleek niet mogelijk. "De Mediawet staat maar een lokale omroep per gemeente toe", aldus een woordvoerster van het Commissariaat voor de Media. Om een einde te maken aan het conflict, heeft het commissariaat nu voorgesteld Radio Rijnwoude de machtiging voor Rijnwoude te geven. "Radio 91.6 behoudt dan de machtiging voor Zevenhuizen/Moerkapelle" aldus de woordvoerster. "Naar onze mening heeft die zender haar wortels vooral in die gemeente."

Aalbers vindt het merkwaardig dat hiermee het advies van de Rijnwoudse gemeenteraad wordt genegeerd. "De raad heeft toch lang genoeg na kunnen denken om een weloverwogen advies te geven. Daar wordt nu dus niets mee gedaan."

Bron: Rijn en Gouwe