Toch geografische scheiding lokale omroepen

Rijnwoude, 31 januari 2000

In een poging het conflict tussen Radio Rijnwoude en Radio 916 over de zendtijdtoewijzing in de gemeente Rijnwoude op te lossen op een manier die voor alle betrokken partijen aanvaardbaar is, heeft het Commissariaat voor de Media twee alternatieven onderzocht.

Het eerste alternatief gaat er vanuit dat Radio Rijnwoude zendtijd in het weekend krijgt en Radio 916 de rest van de week op dezelfde frequenties. Dit alternatief bleek niet haalbaar omdat de Mediawet maar één zendgemachtigde per gemeente toestaat. Daarna is een tweede alternatief aan de orde gekomen, dit gaat uit van zendtijdtoewijzing voor de gemeente Rijnwoude aan Radio Rijnwoude en voor de gemeente Zevenhuizen/Moerkapelle aan Radio 916.

Het Commissariaat voor de Media heeft een voorstel in deze laatste zin nu aan alle betrokken partijen (omroepen en gemeenten) toegestuurd, en geeft de gemeentebesturen in overwegingen hun adviezen hieraan bij te stellen. 

Radio Rijnwoude is blij met dit voorstel, omdat het hiermee mogelijk wordt om een echte publieke lokale omroep in Rijnwoude te realiseren. Radio Rijnwoude heeft er geen moeite mee dat in deze constructie beide omroepen in de lucht blijven. Aldus wordt voldaan aan de wens van een aantal partijen in de gemeenteraad van Rijnwoude die belang hechten aan de continuïteit van Radio 916. Terecht heeft het Commissariaat opgemerkt dat beide omroepen ontegenzeggelijk andere opvattingen hebben over de invulling van de uitzendingen. De omroepen zullen elkaar dus niet in het vaarwater zitten.

Bron: Omroep Rijnwoude