Compromis lokale omroepen Rijnwoude lijkt te stranden

Rijnwoude, 20 november 1999

Het compromisvoorstel van burgemeester M. Boelen van Rijnwoude om twee lokale radio-omroepen te laten samenwerken, lijkt te stranden. Volgens J. Bethlehem van de nieuwe omroep Radio Rijnwoude is zowel de hoofdsponsor Rabobank Rijn en Wouden als de programmaraad en de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) tegen de samenwerkingsvorm die Boelen op 30 september met beide partijen bereikte.

De bestaande omroep Dance Radio 916 en de nieuwe lokale omroep Radio Rijnwoude strijden al bijna een jaar om een zendvergunning voor de komende vijf jaar. Het Commissariaat voor de Media mag maar aan een omroep in een gemeente zo'n vergunning afgeven. Zwaarwegend voor het Commissariaat is het advies van de gemeenteraad. De raad besloot uiteindelijk op 30 september na lang wikken en wegen en heftige discussies om de zendmachtiging de bestaande omroep 916 te gunnen. Boelen merkte tijdens die vergadering trots op dat hij die dag de twee kibbelende omroepen toch tot samenwerking had kunnen bewegen. Zijn voorstel waar beide partijen in principe mee akkoord gingen, hield in dat Dance Radio 916 in de weekeinden zendtijd via de kabel zou afstaan aan Radio Rijnwoude.

Achteraf is het voor Radio Rijnwoude geen geslaagd voorstel geweest. Bethlehem: "Onze hoofdsponsor vindt het bereik via de kabel te gering. We kunnen de buitengebieden, de zolderkamers en de auto's niet bereiken." Hetzelfde negatieve oordeel hadden de programmaraad en de OLON. Bethlehem heeft vervolgens Dance Radio 916 gevraagd om in de weekeinden ook via de ether uit te mogen zenden, maar volgens de Hazerswoudenaar kreeg hij nul op het rekest.

De radioman richt zijn laatste hoop nu op het Commissariaat voor de Media. Bethlehem hoopt dat deze organisatie het advies van de gemeenteraad niet overneemt en toch de zendtijd gunt aan hun publieke omroep. Zowel Dance Radio 916 als Radio Rijnwoude zijn op 2 december bij het Commissariaat uitgenodigd om hun aanvragen voor een zendvergunning toe te lichten.

Volgens voorzitter P. Aalbers van Dance Radio 916 staan alle mogelijkheden voor samenwerking wat hem betreft nog open. "Bethlehem heeft met mij niet gesproken over de uitzendingen in de weekeinden."

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.