Uitzendingen Radio Rijnwoude onder paraplu Dance Radio 916

Hazerswoude Rijndijk, 1 oktober 1999

De twee kibbelende omroepen die allebei in Rijnwoude willen (blijven) uitzenden zijn nader tot elkaar gekomen. Het is de bedoeling dat de nieuwe lokale omroep Radio Rijnwoude op vrijdag, zaterdag en zondag de uitzendingen in de gemeente verzorgt via de kabel.

Dit gebeurt dan onder de paraplu van de bestaande omroep Dance Radio 916 die de zendvergunning blijft houden. Dance Radio 916 kan deze dagen alleen via de ether en niet via de kabel programma's uitzenden.

Beide partijen kunnen zich vinden in het door burgemeester M. Boelen bedachte compromis, zo maakte de eerste burger gisteravond in de raadsvergadering met zichtbare voldoening bekend. Boelen maakte wel een voorbehoud. "Aan deze constructie kleven nog zeer veel voetangels en klemmen. We moeten nu kijken of de Mediawet deze samenwerking toestaat."

Radio Rijnwoude en Dance Radio 916 strijden al bijna een jaar om de zendvergunning voor de komende vijf jaar om plaatselijk te mogen uitzenden. Volgens de Mediawet mag maar één lokale omroep in een gemeente over een zendmachtiging beschikken. Het Commissariaat voor de Media wilde een advies van de gemeenteraad over de toekenning van die vergunning. De politiek schortte de besluitvorming daarover diverse malen op. Ze wilden dat de twee gingen samenwerken. Eerdere pogingen om tot elkaar te komen, mislukten echter.

De samenwerking zoals die nu wordt voorgesteld, kreeg gisteravond de instemming van alle raadsfracties. Toch zagen de PvdA en de SGP/RPF liever dat Radio Rijnwoude en niet '916' de zendmachtiging voor de komende vijf jaar zou krijgen. In dat geval zou de nieuwe omroep de hele week op zowel de ether als de kabel programma's mogen uitzenden. Een raadsmeerderheid (CDA, VVD en D'66) schaarde zich achter B&W en besloot gisteravond om het Commissariaat voor de Media te adviseren de zendvergunning van Dance Radio 916 met vijf jaar te verlengen.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.