Radio Rijnwoude delft het onderspit

Hazerswoude Rijndijk, 17 september 1999

Radio 916 blijft de komende vijf jaar uitzenden in Rijnwoude. Gisteravond stemde de commissie algemene zaken in met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om voor continuïteit te kiezen. Hiermee is de toekomst voor de nieuwe zender Radio Rijnwoude zeer onzeker geworden.

De gemoederen liepen gisteravond hoog op. VVD en D66 stemden voor continuïteit en dus voor nog eens vijf jaar Radio 916. Maar de PvdA en SGP/RPF wilden de enthousiaste groep vrijwilligers van Radio Rijnwoude een kans geven om te laten zien wat zij de gemeente te bieden hebben. Het CDA had uiteindelijk de doorslaggevende stem. Ook zij kozen voor zekerheid en stemden opnieuw voor Radio 916. Het Commissariaat voor de Media moet uiteindelijk besluiten of het het advies van Rijnwoude over de zendmachtiging overneemt.

Radio Rijnwoude was teleurgesteld, maar laat het hier niet bij zitten. ,,Het is nog niet helemaal voorbij. Het Commissariaat voor de Media zal niet erg onder de indruk zijn van de argumentatie van de meerderheid van de commissie’’, aldus J. Bethlehem, voorzitter van Radio Rijnwoude. Een van de redenen voor de VVD, D66 en CDA om voor de al bestaande radiozender 916 te kiezen is dat het risico op een eventuele bijbetaling van de gemeente kleiner is. Radio 916 is al zeven jaar zelfstandig en heeft nooit om een bijdrage van de gemeente gevraagd. Radio Rijnwoude heeft de Rabobank als hoofdsponsor, die 45.000 gulden heeft toegezegd.

C. de Best (PvdA) vindt het zeer spijtig dat zo’n enthousiaste groep vrijwilligers niet wordt gestimuleerd in de gemeente. ,,De medewerkers willen er zo graag iets moois van maken. En de meerwaarde van Radio Rijnwoude is dat die omroep een bijdrage kan leveren aan het dichter bij elkaar brengen van de vier kernen in deze heringedeelde gemeente.’’

Een samenwerking tussen beide omroepen is op niets uitgelopen. De suggestie van H. Gerritse (D66) om vrijwilligers van Radio Rijnwoude een aantal uur per week zendtijd te geven werd dan ook gelijk aangenomen door Burgemeester Boelen. Boelen wil daarbij wel bemiddelen.

Voorzitter P. Aalbers van Radio 916 was niet echt enthousiast. ,,Het is zeker bespreekbaar. Maar wij willen mensen die wel enige journalistieke aanleg hebben’’, aldus Aalbers. Radio Rijnwoude vindt twee uur per dag zendtijd ook geen oplossing. ,,Wij hebben een heel andere muziekkeuze en willen ons niet in alles houden aan de voorwaarden van de programmaraad van Radio 916’’, aldus Bethlehem.

De raad neemt op 30 september een definitief besluit.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.