Sprankje hoop voor Radio Rijnwoude

Rijnwoude, 15 januari 1999

Radio Rijnwoude, de lokale omroep in oprichting van Rijnwoude, krijgt nog een paar maanden de tijd om met een goed plan te komen. De commissie algemene zaken van Rijnwoude gaf gisteren burgemeester M. Boelen opdracht het Commissariaat voor de Media te vragen een besluit over de zendmachtiging een paar maanden uit te stellen.

De termijn waarop de gemeente een keuze moet maken tussen de huidige zendgemachtigde, Radio 916, of Radio Rijnwoude verstrijkt op 28 januari.

J. Bethlehem van Radio Rijnwoude en P. Aalbers van Radio 916 kwamen naar het gemeentehuis om hun zaak te bepleiten. Bethlehem probeerde de commissie ervan te overtuigen dat Radio 916 geen lokale omroep is, maar een regionale. Bovendien zou '916' vrijwel alleen muziek draaien gericht op jongeren. In het maken van educatieve en informatieve programma's schiet Radio 916 tekort, vindt Bethlehem.

Aalbers van Stichting Omroep Groene Hart, de stichting waaronder Radio 916 valt, beweerde dat zijn omroep wel degelijk aan de wettelijke eisen voldoet. Wel gaf hij toe dat het aantal informatieve programma's te wensen over laat. Aalbers klaagde dat Radio Rijnwoude met hem had moeten praten, voordat de aanvraag voor een zendmachtiging de deur uit ging.

De commissieleden spraken zich allen uit voor uitstel van behandeling bij het Commissariaat voor de Media. C. van Velzen (SGP/RPF) loofde het initiatief van Radio Rijnwoude. "Maar ik wil nadrukkelijk stellen dat wij niet nu al een voorkeur uitspreken voor Radio Rijnwoude. Wij geven ze slechts de tijd om met een plan te komen, waardoor wij beter een afweging kunnen maken", aldus Van Velzen. De andere commissieleden deelden die mening. Zij vinden dat het initiatief een eerlijke kans verdient.

Boelen gaf de omroepen nog een advies mee. "Ik meende net te horen dat Radio 916 het betreurt niet benaderd te zijn door Radio Rijnwoude. Ik stel voor dat jullie alsnog kijken of jullie tot elkaar kunnen komen." Boelen hoopt nog vóór de raadsvergadering van 28 januari bericht te krijgen van het Commissariaat. Zo niet, dan is de termijn waarbinnen de gemeente de zaak moet afhandelen verstreken en moet er een besluit vallen. " 

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.